5 dań, do których możesz dodać boczek wędzony

Wieprzowina to mięso, które cieszy się bardzo dużą popularnością i które można znaleźć w praktycznie każdej kuchni na świecie. Dania, w których jednym ze składników jest wieprzowina, oferują doskonały smak oraz mnóstwo wartości odżywczych. Nic więc dziwnego, że wielu ludzi sięga po różne rodzaje mięsa wołowego, które są wykorzystywane w ciekawych, smacznych i pożywnych daniach.

Do grona popularnych potraw z wieprzowiną, zalicza się dania, w których wykorzystano boczek wędzony. Jest to produkt mięsny, który w wielu przypadkach spełnia rolę przyprawy, dodając całemu daniu wyrazistego smaku i niepowtarzalnego aromatu. Sam w sobie jest również bardzo sycący i smaczny, więc wielu ludzi decyduje się na wykorzystywanie go w swojej kuchni. Warto zapoznać się z kilkoma przykładami dań, w których wykorzystywany jest boczek wędzony.

Spaghetti carbonara

Spaghetti carbonara to jedno z bardziej znanych dań, do którego dodaje się boczek wędzony. Jest to doskonała i pyszna potrawa idealnie nadająca się na obiad. Podstawę stanowi włoski makaron spaghetti ugotowany al dente, do którego dodaje się specjalny kremowy sos z kawałkami boczku. Sos ten jest przygotowywany na bazie jajek, sera żółtego, boczku pokrojonego w kostkę oraz czarnego pieprzu. Pomimo małej ilości składników, danie to charakteryzuje się doskonałym smakiem i aromatem, który zawdzięcza produktowi mięsnemu, jakim jest wspomniany wcześniej boczek wędzony.

W tym dziale  Wypalenie zawodowe – jak sobie poradzić?

Gulasz paprykowy na wędzonym boczku

Kolejnym ciekawym daniem, w którym można zastosować boczek wędzony jest gulasz paprykowy. Jak sama nazwa wskazuje, jego podstawą jest kolorowa papryka. Jeśli chodzi o mięso to oprócz pokrojonego na kawałku boczku, dodaje się do niego mięso z szynki lub łopatki wieprzowej. Takie połączenie składników sprawia, że gulasz będzie działać rozgrzewająco oraz będzie w stanie zaspokoić głód na długi czas. Boczek wędzony dodany do klasycznych składników sprawi, że potrawa ta nabierze nowego smaku i aromatu.

Risotto z cukinią i orzechami, na wędzonym boczku oraz winie

Jest to kolejne ciekawe danie, w którym głównym składnikiem jest oczywiście ryż zapewniający energię, sytość oraz dobry stan zdrowia. Produkt ten doskonale komponuje się z wieloma różnymi składnikami. Okazuje się, że risotto z cukinią i orzechami może uzyskać dodatkowy ciekawy smak i aromat, jeśli doda się do niego boczek wędzony. Taka potrawa nie tylko zaspokoi głód, ale również zadowoli nawet najbardziej wybrednych smakoszy.

Makaron gryczany z boczkiem wędzonym i sezamem

Boczek wędzony można również dodać do makarony gryczanego. W połączeniu z sezamem tworzy on świetną kompozycję smakową i aromatyczną. Takie danie jest zdrowe oraz świetne dla osób, które nie tolerują glutenu. Zaletą jest również bardzo proste przygotowanie polegające na ugotowaniu makaronu i podsmażeniu go razem z pozostałymi składnikami.

W tym dziale  Ból ucha i szczęki

Kapuśniak z boczkiem wędzonym i kminkiem

Jeśli mowa o potrawach, do których można dodawać boczek wędzony to nie powinno się zapominać o tradycyjnym kapuśniaku, czyli zupie na bazie kapusty z dodatkiem cebuli, ziemniaków i innych warzyw. Dzięki wykorzystaniu boczku, zupa ta staje się o wiele bardziej pożywna oraz zyskuje przyjemny smak i aromat.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *