Czarna, zielona, biała lub czerwona – jaką wybrać herbatę?

Herbata to popularny napój, często zastępujący kawę. Pije się ją codziennie, a czasem nawet kilka razy w ciągu dnia. Rodzajów herbat jest wiele. Czym różnią się od siebie i jaką odmianę wybrać? Czy herbata jest zdrowa, jakie ma właściwości?

Czarna herbata

Najpopularniejszą herbatą jest czarna odmiana, której liście zostały poddane procesowi fermentacji. Jest ona rozdrobniona, zwykle występuje w formie granulowanej. Nie zaleca się picia czarnej herbaty w torebkach, ponieważ jest drobno zmielona, przez co traci swoje właściwości. Dlaczego warto pić czarną herbatę w naturalnej postaci?  Ma ona szereg dobroczynnych właściwości. Między innymi wpływa na pracę mózgu, działa pobudzająco, obniża poziom cholesterolu we krwi, zapobiega zawałowi serca. Może przysłużyć się również do poprawy stanu uzębienia i kondycji włosów. Zawiera ona bowiem fluor, który chroni zęby przed próchnicą, a dziąsła przed paradontozą. Picie czarnej herbaty wzmacnia cebulki włosów i przyspiesza ich wzrost. Nie należy jednak spożywać jej w dużych ilościach, gdyż utrudnia wchłanianie białka i żelaza. Zalecana dawka dla osoby dorosłej to 3 szklanki dziennie.

Zielona herbata

Herbata ta jest jedną z najzdrowszych. Występuje w formie liściastej. Powinno się zaparzać ją w dzbanku, aby liście swobodnie mogły się rozwinąć. Jej zaletą jest to, że może być zalewana kilkukrotnie i nie traci swoich właściwości. Należy pamiętać o tym, by nie parzyć jej zbyt długo (wystarczy 3-4 minuty), ponieważ stanie się cierpka w smaku. Zielona herbata posiada mnóstwo zalet. W jej składzie znajdują się silne przeciwutleniacze, które chronią organizm przed działaniem substancji rakotwórczych. Ponadto wzmacnia ona odporność, wspomaga odchudzanie i oczyszcza organizm z toksyn. Regularne spożywanie tej herbaty pomaga w stymulacji krążenia. Zielona herbata zalecana jest osobom, które narażone są na silny stres, ponieważ działa odprężająco i poprawia nastrój. Zbyt częste picie tego napoju może spowodować pojawienie się problemów z żołądkiem, nie zaleca się jej osobom z wrzodami. Kobiety w ciąży powinny ograniczyć jej spożywanie, ponieważ może negatywnie wpłynąć na rozwój płodu. Herbata ta pita w nadmiernych ilościach może przyczynić się do anemii i różnych schorzeń.

Biała herbata

Podobnie jak zielona, występuje ona w formie liściastej, z tą różnicą, że produkuje się ją z pączków liściowych, przez co zawiera więcej kofeiny. Charakteryzuje się jasną barwą i delikatnym smakiem. Jej działanie jest bardzo zbliżone do działania zielonej herbaty. Zawiera jednak jeszcze więcej antyoksydantów, dzięki czemu skuteczniej oczyszcza organizm z toksyn. Biała herbata zapobiega miażdżycy, oczyszcza krew, reguluje jej ciśnienie i redukuje poziom cholesterolu. Działa odmładzająco, pomaga w regeneracji komórek skóry, chroni przed działaniem promieni UV. Herbatę białą w odróżnieniu od pozostałych można pić w dużych ilościach, nawet 5 filiżanek dziennie. Nie zaleca się picia jej przed snem, ponieważ działa pobudzająco i mogą wystąpić problemy z zaśnięciem.

Czerwona herbata

Napój ten znany jest głównie jako herbatka na odchudzanie. Faktycznie wspomaga ona spalanie tłuszczy, ma również działanie moczopędne oraz przyspiesza metabolizm. Dzięki zawartości wielu związków mineralnych i mikroelementów herbata poprawia pamięć i koncentrację. Skutecznie obniża cholesterol i zmniejsza ryzyko chorób nowotworowych. Nie należy spożywać więcej niż 3 filiżanki czerwonej herbaty dziennie, ponieważ może wzmagać poziom zdenerwowania oraz zwiększać apetyt na słodycze.