Jak wybrać dobrą herbatę?

Zakup herbaty wcale nie jest tak łatwy, jak może się wydawać. Wprawdzie wystarczy iść do sklepu i wziąć z półki kartonik z aromatyczną zawartością, ale czy to będzie dobry wybór. Która herbata jest najlepsza? Sięgać po napój czarny, zielony, czerwony czy biały? A może warto pić coraz popularniejszą yerba mate? Jak parzyć napój, by był smaczny i aromatyczny?

Pyszna czarna herbata

Herbata towarzyszy nam każdego dnia i nawet jeśli wolimy kawę, czasami sięgamy po filiżankę aromatycznego napoju. Herbata ma nieoceniony wpływ na nasz umysł, ciało, zdrowie i samopoczucie. Najpopularniejsza jest herbata czarna, która powstaje w wyniku fermentacji, a następnie suszenia liści herbacianych. Zawiera dużo garbników (taninę) oraz kofeinę (teinę). Trzeba ją parzyć krótko, by miała właściwości pobudzające i bakteriobójcze. Najlepiej kupować herbatę liściastą, którą wsypujemy do sitka w dzbanku lub takiego, które kładzie się na kubku. Zalewamy liście wrzątkiem, a te zaparzają się. Po kilku minutach zdejmujemy sitko i otrzymujemy pyszny napar.

Przygotowywana w taki sposób herbata poprawia koncentrację i samopoczucie, działa ochronnie na naczynia krwionośne oraz dzięki zawartości fluoru wzmacnia zęby.

Jaka herbata jest najzdrowsza? Różne rodzaje napoju

Szczególnie poleca się zieloną herbatę, która powstaje w wyniku suszenia liści herbacianych bezpośrednio po zerwaniu, dzięki czemu zachowuje najwięcej cennych składników. Zielony napój jest bardzo zdrowy, gdyż zawiera związki garbnikowe, alkaloidy (teofilinę, teobrominę), witaminy z grupy B, związki mineralne, barwniki i olejki eteryczne. Herbata ma właściwości przeciwbakteryjne, działa ochronie na układ krążenia, obniża poziom cholesterolu, a ponadto stymuluje trawienie. Zdrowa jest także herbata czerwona, która pomaga walczyć z nadwagą, obniża poziom cholesterolu we krwi, reguluje przemianę materii i pracę przewodu pokarmowego, wzmacnia wątrobę oraz oczyszcza organizm. Biała herbata ma dużo polifenoli, chroni organizm przed atakiem wolnych rodników i pomaga opóźnić procesy starzenia. Ponadto ma silne właściwości antyoksydacyjne i przeciwrakowe. Bardzo zdrowe są także herbaty ziołowe produkowane z różnych rodzajów ziół. Smaczne i odżywcze są herbaty owocowe, które robi się z suszu owocowego, czasami z dodatkiem płatków kwiatów.

Herbata biała i zielona – która jest lepsza?

Najzdrowszymi herbatami są biała i zielona, które są bogate w antyoksydanty. Zielona opóźnia procesy starzenia, działa ochronnie na serce i układ krążenia, ma właściwości przeciwbakteryjne i przeciwzapalne oraz wspomagające proces odchudzania. Pamiętajmy, że czarna herbata zawiera teinę, a jej nadmiar w organizmie może powodować uczucie niepokoju, rozdrażnienia, nerwowości oraz hamuje wchłanianie żelaza.

Herbata jest zdrowa, więc nie rezygnujmy z picia tego aromatycznego napoju. Wybieramy najlepsze gatunki, by cieszyć się ich zbawiennym wpływem na nasze zdrowie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *