Mięso w diecie dziecka – dlaczego jest ważne?

W pierwszych miesiącach życia niemowlę karmione jest mlekiem matki, które w zupełności zaspokaja jego potrzeby. Jednak w kolejnym etapie rozwoju, dieta malucha wymaga urozmaicenia. Po szóstym miesiącu powinno się podawać mu mięso. Co jest w nim tak cenne i dlaczego jest niezbędnym elementem diety rozwijającego się dziecka?

Mięso wspomaga prawidłowy rozwój dziecka

Jednym z najważniejszych składników odżywczych zawartych w mięsie jest białko. Organizm dziecka do rozwoju potrzebuje dużej ilości białka, które jest naturalnym budulcem wszystkich tkanek. Odpowiada ono za prawidłowy wzrost i podnosi odporność. Ponieważ ludzkie ciało nie jest w stanie samodzielnie wytworzyć odpowiedniej ilości tego budulca, należy uzupełnić jego niedobór odpowiednią dietą. Najwięcej białka znajdziemy właśnie w mięsie. Dzieciom zaleca się podawanie głównie chudego mięsa, np. drobiu, ponieważ jest lżejsze od czerwonych mięs. Należy jednak pamiętać, aby zawsze kupować produkty wysokiej jakości, ze sprawdzonych źródeł (ekologiczne lub wiejskie). Nadmierne spożywanie kurczaka może doprowadzić do dostarczenia zbyt dużej ilości hormonów do ciała. Inne źródła białka to, np.: jajka, ryby, mleko, twaróg, jogurty. Za prawidłowy wzrost odpowiada także cynk, czyli kolejny składnik mięsa. Dzięki niemu powstają nowe tkanki. Cynk pozytywnie wpływa na odporność.

Mięso zapobiega anemii

Kolejnym drogocennym składnikiem każdego mięsa jest żelazo. Odpowiada ono za odpowiednie dotlenienie organizmu, a w szczególności mózgu, wspomaga tworzenie się krwinek czerwonych, które zapobiegają anemii. Najwięcej żelaza znajduje się w czerwonych mięsach, między innymi w wołowinie, ale także w mięsie z królika. Małym dzieciom zaleca się podawanie delikatnego i łatwostrawnego mięsa, np.: cielęciny czy jagnięciny. Znacznie rzadziej można przyrządzać wieprzowinę ze względu na wysoką zawartość tłuszczu. Mięsa te zawierają także drogocenną witaminę B12, której nie znajdziemy w produktach roślinnych. Jest ona niezbędna do prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego oraz mózgu. Wspomaga także wzrost organizmu.

Czym grozi niespożywanie mięsa

Mięso, dzięki zawartości wielu składników odżywczych pozytywnie wpływa na pracę całego organizmu. Już po sześciu miesiącach życia powinno się wprowadzać mięso do diety małego dziecka, aby zadbać o jego prawidłowy rozwój. Niedobór białka, żelaza, cynku i witamin z grupy B może doprowadzić do anemii, obniżenia odporności, problemów ze snem, a w skrajnych przypadkach nawet do zahamowania wzrostu i rozwoju.

Jak często podawać mięso

Zbyt mała ilość mięsa w diecie negatywnie wpływa na rozwój dziecka. Jednak nadmiar również nie jest wskazany. Nie powinno się spożywać mięsa codziennie, ponieważ zakwasza organizm, utrudnia wypróżnianie i obciąża nerki. Odpowiednia ilość mięsa w diecie: raz lub dwa razy w tygodniu zaleca się spożywanie mięs chudych, królika, ryb i mięsa czerwonego; dwa lub trzy razy w tygodniu warto jeść wędlinę dobrej jakości oraz jajka.