Jakie przekąski podawać do alkoholu

Nie ma co ukrywać, że podczas spotkań z przyjaciółmi chętnie sięgamy po alkohol. Upijanie się do nieprzytomności zupełnie nie jest nikomu potrzebne – chodzi raczej o miłe rozluźnienia, unikatowe smaki craftowych piw czy win z Afryki, Francji i Australii, przywiezioną od znajomych z Irlandii whisky. I przekąski są wtedy absolutnie konieczne. Zobacz, jak dobrać je do gatunku alkoholu.

Przekąski do piwa

Dziś na polskim rynku mamy dziesiątki gatunków, setki smaków piwa, ponieważ jest moda na piwa craftowe, z niewielkich, nawet przydomowych browarów. Oczywiście można swobodnie sięgnąć po chipsy i paluszki, ale czasem ich smaki będą się kłócić z unikatowym piwem. Uniwersalne będą chrupki orzechowe oraz w ogóle orzechy, szczególnie te solone. Można też pójść w ślady naszych południowych sąsiadów z Czech i podać kiełbaski, a najlepiej (jak czeskie utopence) w zalewie octowej.

Przekąski do wina

Prawdziwą sztuką jest dobrać zakąski do wina tak, by uwypukliły ich smak. Zawsze dobrym pomysłem jest szukanie serów i win z tych samych regionów, choć może to być ambitne zadanie. Na pewno warto przygotować deskę serów i wyłożyć na nie kilka gatunków, tak by każdy mógł sprawdzić, co jego podniebieniu odpowiada najlepiej. Warto kupić sery twarde i długo dojrzewające, podpuszczkowe,  typu brie czy camembert, a do tego pleśniowe – z pleśnią białą, niebieską, zieloną, mocno aromatyczne. Do towarzystwa warto dołożyć białe i czerwone winogrona.

W tym dziale  Czy wszystkie słodycze szkodzą?

Przekąski do whisky brandy i koniaku

Te alkohole cieszą się u nas coraz większa popularnością, więc warto wiedzieć, czym ugościć smakosza tego trunku. Najczęściej znawcy wskazują gorzką i deserową czekoladę. Smakosze lubią też smakować przy tym trunku śmietankowe lody oraz ciasto typu keks, czyli babka z owocami, bakaliami. Słodycz tych przekąsek podkreśla aromat mocnych, kolorowych alkoholi i wcale niepotrzebna tu będzie żadna cola.

Przekąski do wódki

Chyba nikogo nie trzeba przekonywać, że do wódki najlepsze będą czerwone mięsa, kiszonki i zalewy octowe. Możemy przygotować naprawdę swojski, staropolski czy wiejski wieczór ze znajomymi, szykując po prostu chleb ze smalcem, do tego kiszone ogórki podane w towarzystwie słoika marynowanych podgrzybków i solidnej porcji wieprzowych kabanosów. Z takim zaopatrzeniem można bawić się do rana.

Przekąski do likierów

Słodkie i aromatyczna, a przy tym delikatne alkohole najlepiej smakują w towarzystwie owoców, z których zostały przyrządzone. Koszyczek malin świetnie sprawdzi się przy malinówce, plasterki gruszki z karmelem do nalewki gruszkowej. Śmiało można je też zestawiać z wszelkiego rodzaju ciastami i tortami, a najlepiej w ich owocowych wersjach.