Właściwości masła shea. Dowiedz się, na co działa najlepiej

Wśród wielu kosmetyków stojących na perfumeryjnych półkach znajdziemy także te zawierające masło shea, inaczej zwane inaczej masłem karite. Jest to bowiem składnik, który ma szerokie zastosowanie w kosmetyce, a rafinowane i nierafinowane masło wykorzystywane jest w czystej postaci oraz jako składnik wspomagający. Jakie ma właściwości i kiedy warto je stosować?

Czym jest masło shea? Jakie ma właściwości?

Masło shea to olej, który powstaje w procesie przetworzenia orzechów masłosza, w środku których ukryte są nasiona odznaczające się wysoką zawartością tłuszczów (nawet 1/2 składu). Z 15 kg nasion powstaje około 1 kg masła shea. Masło jest dodatkiem do kosmetyków, gdyż zawiera witaminę A i witaminę E, które odpowiadają ze głębokie nawilżenie skóry. Pozostała substancje w nim zawarte wzmacniają cement komórkowy warstwy rogowej, poprawiając jej elastyczność – dla przykładu, katechiny chronią skórę przed negatywnym wpływem wolnych rodników i przyspieszają gojenie się ran, a pochodne kwasu cynamonowego działają przeciwzapalnie. Masło shea jest także naturalnym filtrem przeciwsłonecznym o niskim współczynniku ochrony (ok. 6-10 SPF).

Jakie zastosowanie ma masło shea w kosmetyce?

Masło jest głównym lub pomocniczym składnikiem i występuje w pomadkach do ust, balsamach do ciała, kremach do twarzy, olejkach do masażu oraz emulsjach na podrażnienia. Jego właściwości wykorzystuje się również w kosmetykach do włosów, zwłaszcza tych, które potrzebują nawilżenia, czyli suchych i kręconych. W sklepach można też znaleźć środki myjące z niewielką zawartością masła shea, które nie wysuszają skóry. Tutaj więcej informacji o właściwościach masła shea: https://www.aptekagemini.pl/myvita-maslo-shea-nierafinowane-100-100g.html

Dobroczynny wpływ masła shea na włosy

Masło shea doskonale nawilża włosy, więc można je na noc nałożyć na głowę, a rano zmyć szamponem. Głęboko nawilża włosy, dzięki czemu pomaga wygładzić nawet najbardziej przesuszone kosmyki i przywrócić im elastyczność i blask. Pomaga ono także łagodzić podrażnienia skóry głowy i likwiduje suchy łupież, wzmacniając przy tym włosy u nasady, dzięki czemu rosną zdrowsze i widocznie mocniejsze.

Masło shea jako naturalny krem do twarzy – czy to naprawdę działa?

Jeśli mamy problemy z suchą skórą, sięgnijmy po kremy z dodatkiem masła karite. Ma ono bowiem działanie natłuszczające i regenerujące, dzięki czemu wzmacnia zarówno normalną, jak i suchą cerę. Witamina E stymuluje produkcję kolagenu, a zawartość witamin A i F oraz naturalnych kwasów tłuszczowych sprawia, że zapobiega starzeniu się skóry.

Rafinowane i nierafinowane masło shea. Co to jest?

Masło shea jest olejem, a te można pozyskiwać w sposób rafinowany lub nierafinowany. Masło nierafinowane produkowane jest ręcznie – orzech masłosza jest wyciskany mechanicznie w temperaturze mniejszej niż 70°C. Proces ten jest mało inwazyjny, dzięki czemu masło nie traci swoich naturalnych składników, a przede wszystkich witaminy E. Takie masło nie potrzebuje dodatkowych konserwantów, pachnie i smakuje naturalnie, ale może powodować reakcje alergiczne. Rafinowane masło może być produkowane poprzez dodanie do masy chemicznych rozpuszczalników lub przez
odflitrowanie oleju po wcześniejszym wyciśnięciu orzechów w prasach. W procesie produkcji traci ono jednak wiele cennych właściwości.
Masło shea to naturalny kosmetyk, który ma wiele cennych właściwości. Jest delikatne i bezpieczne dla naszej skóry, więc z powodzeniem może go używać cała rodzina.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *