Moda na zdrowy, aktywny styl życia trwa w najlepsze. Każdy ćwiczy, każdy zdrowo się odżywia – w końcu powstał trend, który może mieć korzystny wpływ na przyszłość ludzkości. Mogłoby się wydawać, że część osób propaguje zdrowe żywienie tylko dla chwilowej popularności, jednak dobre jedzenie może wpłynąć nie tylko na naszą sylwetkę, ale również na zdrowie oraz samopoczucie. Wśród wszystkich znawców, sportowców, dietetyków można zauważyć jedno – wszyscy, dosłownie wszyscy popierają, wychwalają i spożywają ogromne ilości jaj… Czyżby jaja były surowcem idealnym?
Czy jaja to produkt idealny?
Dzisiaj okazuje się, że jaja są dobre na wszystko. Chcesz schudnąć? Jedz jaja. Chcesz zbudować masę mięśniową? Jedz jaja. Masz nadciśnienie? Jesteś w ciąży? Problem ze wzrokiem? Jedz jaja! Może wydawać się to absurdalne, jednak wszyscy – no może z wyjątkiem wegan, popierają jaja i ich ‘czarodziejskie’ właściwości. Jaja często przez wiele osób zaliczane są do nabiału, jednak tak naprawdę stanowią całkiem oddzielną grupę produktów. Idealne na śniadanie, obiad i kolację – dlaczego tak właściwie warto jeść jaja?
Czy jaja to najbardziej odżywczy produkt na świecie?
Jaja są cenione przede wszystkim za swój skład. Jaja są prawdopodobnie jednym z najbardziej odżywczych produktów na całym świecie. Dlaczego? Przede wszystkim jaja zawierają kompleksowe zestawy aminokwasów, które występują w najlepszej możliwej formie pod kątem ich przyswajalności. Tak naprawdę jajo ma mało kalorii, za to bardzo dużo białka i zdrowych tłuszczy. Oprócz tego, jaja są dobrym źródłem witaminy E,D,K,B6. Dodatkowo, posiadają również spore ilości cynku oraz wapnia – jak widać, mimo niewielkich rozmiarów nie mają sobie równych.
Jajo – idealne (najlepsze) źródło białka?
Bez białka człowiek nie mógłby żyć. Jajko zawiera aż sześć gramów pełnowartościowego białka. Jaja są produktami, które posiadają wszystkie niezbędne aminokwasy w bardzo dobrych proporcjach. Białko, które dostarczają jaja ma wysoką wartość biologiczną, które jest całkowicie wykorzystywane przez ludzki organizm. Jaja będą więc idealnym produktem dla osób, które ćwiczą i chcą nabrać masy mięśniowej. Będą również wskazane dla osób, które chcą schudnąć lub utrzymać wagę – szybko zaspokajają głód i mają mało kalorii.
Jaja – jaki jest ich wpływ na wzrok i choroby oczu?
Jaja, oprócz białek i tłuszczy posiadają także przeciwutleniacze, które są bardzo ważne dla oczu. Na uwagę zasługuję luteina oraz zeaksantyna, które znajdują się w żółtku jaja. Te silne antyoksydanty chronią oczy – szczególnie siatkówkę. Udowodniono, że jedzenie jaj może znacznie zmniejszyć również ryzyko zaćmy czy zwyrodnienia plami żółtej.
Jaja i cholina – czyli jaja i ich wpływ na kondycję mózgu
Jaja posiadają cholinę, czyli bardzo ważny składnik odżywczy. Cholina wchodzi w skład niektórych fosfolipidów, które stanowią składnik błony komórkowej. Cholina jest odpowiedzialna za stymulowanie rozwoju mózgu. Dodatkowo bierze czynny udział w metabolizmie oraz transporcie cholesterolu. Ma również bezpośredni wpływ na pracę nerek oraz wątroby.
Jaja a cholesterol – jak to w końcu jest?
Cholesterol w ludzkim organizmie można podzielić na ten dobry i zły. Jaja są źródłem dobrego cholesterolu HDL. Jest on potrzebny, gdyż pełni on wiele funkcji w ludzkim organizmie. Przede wszystkim jest prekursorem kwasów żółciowych, witamin, hormonów sterydowych. Cholesterol HDL jest także składnikiem wielu tkanek – głównie tkanki nerwowej. Spożywanie jaj nie ma żadnego wpływu na wzrost złego cholesterolu (LDL), gdyż jaja nie są jego źródłem.