Jakie artykuły spożywcze zawsze warto mieć w lodówce?

Nikt ani nic nie może nam zagwarantować zdrowia i długiego życia. Możemy sami zadbać o stan swojego organizmu. Wystarczy sięgać po zdrowe jedzenie, by nie zatruwać organizmu złymi składnikami. Właśnie dlatego trzeba dbać o to, by w lodówce zawsze były artykuły spożywcze, z których przygotujemy zdrowe i smaczne potrawy. Co trzeba kupić?

Jakie artykuły spożywcze powinny zawsze być w lodówce?

Przed pójściem na zakupy warto zastanowić się, po jakie produkty najczęściej sięgamy. Pomyślmy, czego czasami nam brakuje, a brak ten jest tak dotkliwy, że trudno przygotować smaczną potrawę. Zastanówmy się także, jaką kuchnię preferujemy i jakie artykuły spożywcze często są nam potrzebne. Właśnie tych nigdy nie powinno zabraknąć. Na pewno przyda się masło, którym nie tylko smarujemy kanapki, lecz także dodajemy do różnych potraw. Masło jest tak uniwersalne, że może być stosowane zarówno w daniach słodkich, jak i słonych, w połączeniu z produktami surowymi lub gotowanymi, zimnymi lub gorącymi. Kupmy także ser. Na rynku dostępnych jest wiele rodzajów sera, dlatego powinniśmy wybierać ten gatunek, który najbardziej lubimy. Ser biały może być wykorzystany do przygotowania przekąsek lub ciasta. Ser mozzarella służy najczęściej do pizzy, z kolei ser homogenizowany jest używany zazwyczaj jako baza do wypełnienia ciast i ciastek. Istnieją także sery, które są wykorzystywane specjalnie do deserów, takie jak mascarpone lub ricotta. Wśród tego typu artykułów spożywczych bardzo popularny jest tradycyjny żółty ser. Świetnie pasuje do kanapek, a stary można dodać do zupy, gulaszu czy posypać nim makaron. W lodówce zawsze powinny być jajka, które są odżywcze i szybko zaspokajają głód. Ponadto, mogą być wykorzystane do ciast, wypieków, deserów. Można je smażyć, gotować, ubijać lub łączyć je z wieloma innymi składnikami.W lodówce zawsze powinno być mleko, które dodajemy do kawy. Na jego bazie przygotujemy naleśniki, budyń czy szybki deser dla niespodziewanych gości.

W tym dziale  Jak zminimalizować spożycie cukru w codziennej diecie i dlaczego jest to ważne dla zdrowia?

Przydatne artykuły spożywcze – owoce i warzywa

W lodówce zawsze warto mieć także owoce o grubej skórce, czyli banany, jabłka oraz awokado. Nie tylko dobrze smakują i są bardzo zdrowe, ale mogą być przechowywane przez kilka dni i nie tracą smaku. Pamiętajmy także o cebuli i czosnku, które chętnie dodajemy do sałatek. Dzięki wyrazistemu smakowi tego typu artykuły spożywcze stają się także składnikiem sosów i dań mięsnych. Pamiętajmy także o cytrynie, która stanie się bazą dla pysznej lemoniady, ale poprawi też smak ryby. Cytryna jest także idealnym produktem pomagającym obniżyć poziom soli w organizmie. Przez kilka dni w lodówce może leżeć także marchew, którą można jeść zarówno na surowo, jak i w wersji gotowanej.

Zdrowe jedzenie to ryby, warzywa, owoce i zdrowe tłuszcze. Pamiętajmy, by te wartościowe artykuły spożywcze zawszy były w naszej lodówce. Niech staną się podstawą zdrowego jadłospisu.