Cukier i słodycze w diecie dziecka

Każdy rodzic chce dla swojego dziecka wszystkiego, co najlepsze. Naturalnym jest, że malucha chcemy karmić produktami, które będą sprzyjać jego zdrowiu. W sklepach jest tak wielki wybór artykułów spożywczych, że trudno wybrać te wartościowe. A co z cukrem? Czy dziecko może zjadać lizaki i cukierki?

Czy maluchy mogą jeść cukierki? Dlaczego warto ograniczyć cukier?

Dziecko lubi smak słodki, o czym zdecydowała natura. Dzięki temu maluch akceptuje naturalny pokarm matki, który dzięki obecności laktozy (cukru mlecznego) jest lekko słodki. Kiedyś upodobanie do słodyczy gwarantowało nam przetrwanie, ale obecnie zbyt duży udział w diecie dzieci cukrów może upośledzać wchłanianie ważnych pierwiastków, np. żelaza i cynku. Cukier to substancja otrzymywana zwykle z buraka cukrowego lub trzciny cukrowej. Co bardzo ważne występuje nie tylko w cukierkach czy czekoladzie, ale jest dodawany jest do wielu rodzajów produktów spożywczych: napojów, sosów (np. do keczupu), płatków śniadaniowych, dżemów, jogurtów czy serków homogenizowanych.

Jak sprawić, by dziecko nie jadło za dużo cukierków?

Chcąc ograniczyć ilość cukru w diecie dziecka dokładnie czytajmy listę składników. Pamiętajmy, że pozycja cukry w tabeli wartości odżywczej obejmuje nie tylko dodany cukier, ale też cukry występujące naturalnie w owocach czy mleku. Warto wybierać produkty bez cukru, sacharozy, miodu, syropu glukozowego, fruktozy czy innych cukrów dodanych. Zwróćmy uwagę na niezbędne w diecie naszego dziecka składniki odżywcze. Dla maluchów odpowiednie są produkty spożywcze zawierające dużą ilość witamin, minerałów, białka, niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych czy błonnika. Komponując posiłki dla dzieci, sprawdźmy, co znajduje się w piramidzie żywieniowej opracowanej przez dietetyków. Źródłem energii w diecie najmłodszych powinny być produkty zbożowe, które są bogate w składniki mineralne, witaminy i błonnik regulujący pracę jelit. Należy wybierać węglowodany złożone z grubego przemiału, białe pieczywo warto zamienić na pieczywo ciemne razowe, typu graham, a na obiad powinno się jeść ryż brązowy, kaszę gryczaną i jęczmienną lub razowy makaron. Dzieci codziennie powinny spożywać produkty mleczne, czyli jogurty, kefiry, maślankę lub sery, gdyż zawierają one witaminy A i D oraz wapń niezbędny do budowania zdrowych kości i zębów.

W tym dziale  Jakie pieczywo jest najzdrowsze?

Czy maluch może zjadać cukierki? Ile cukru może się znaleźć w diecie dziecka?

Ilość cukru w syropach, napojach lub posiłkach przygotowywanych w domu nie może przekraczać 10% dobowego zapotrzebowania na energię. Dziecko o wadze 12 kg nie powinno spożywać dziennie więcej niż 4 łyżeczki cukru. Pamiętajmy, że zbyt duża ilość cukru w diecie dziecka długofalowo może prowadzić do rozwoju chorób, takich jak otyłość, choroby serca, cukrzyca, zaburzenia psychoruchowe czy nowotwory. Ponadto spożywając produkty słodzone dziecko traci apetyt na wartościowe posiłki, co grozi niedoborami, bardzo niebezpiecznymi w czasie intensywnego wzrostu i rozwoju. Najlepszym sposobem na ograniczanie spożycia słodyczy jest zastępowanie ich równie atrakcyjnymi dla dzieci deserami w postaci świeżych lub suszonych owoców.

Jesteśmy tym, co jemy, więc trzeba dbać o dietę dziecka, by było zdrowe. Wypracowane w dzieciństwie nawyki żywieniowe zaprocentują w dorosłym życiu. Zamiast podawać dziecku cukierki, poczęstujmy je suszonymi owocami.