Dla prawidłowego funkcjonowania nasz organizm potrzebuje mikroelementów, bez których nie mógłby prawidłowo pracować. Jednym z takich składników jest cynk będący tarczą chroniącą przed infekcjami i nowotworami. Bez cynku proces dojrzewania płciowego byłby niemożliwy, a produkcja męskiego nasienia byłaby zaburzona.
Rola cynku w organizmie
Cynk jest bardzo ważny dla prawidłowego funkcjonowania ludzkiego ciała. Makroelement ten jest składową około 300 enzymów. Bierze udział m.in. w metabolizmie węglowodanów, białek, tłuszczów, przemianach energetycznych oraz syntezie DNA i protein. Jest także bardzo ważny w działaniu systemu odpornościowego, gdyż stanowi pierwszą linię obrony organizmu przy zetknięciu z patogenem. Spadek zawartości cynku w organizmie skutkuje więc zmniejszeniem odporności. Ten makroelement aktywuje części mózgu odpowiedzialne za smak zapach i pamięć oraz jest ważny dla przepływu informacji w mózgu. Bez cynku nie przebiega spermatogeneza, owulacja oraz sam proces zapłodnienia. Jest więc konieczny dla prawidłowego działania funkcji rozrodczych. Cynku nie powinno brakować również w diecie przyszłej mamy, gdyż zmniejsza prawdopodobieństwo poronienia.
Bogatym źródłem cynku są mięsa, ryby i owoce morza, wędliny, podroby, jajka, nabiał. Produkty pełnoziarniste również stanowią ważne jego źródło. Cynk znaleźć można także w orzechach, pestkach dyni, otrębach i roślinach strączkowych. Znajdziemy go także w następujących ziołach: pokrzywa, szałwia, rumianek, mniszek lekarski.
Ile cynku potrzebuje nasz organizm?
Cynk jest szczególnie potrzebny w okresie rozwoju organizmu, dlatego nie powinno go brakować w diecie dzieci, młodzieży, a także kobiet ciężarnych. Badania wskazują też na to, że poprawia jakość spermy oraz ruchliwość plemników, dlatego jest istotny dla mężczyzn w wieku rozrodczym. Dzienna podaż cynku dla dzieci do trzeciego roku życia to 3 mg, od 4-9 lat 5 mg, 10-12 lat 8 mg. Dziewczęta w okresie dorastania powinny spożywać 9 mg cynku dziennie, a chłopcy 11 mg. Dobowa podaż dla kobiet wynosi 8 mg. Zapotrzebowanie wzrasta w okresie ciąży i wynosi do 11 mg, a w okresie karmienia piersią do 12 mg. U mężczyzn norma wynosi 11 mg. Niedobór cynku łatwo zauważyć. Jeśli zaobserwujemy u siebie pogorszenie apetytu, zaburzenia smaku i węchu, spadek odporności, wypadanie włosów, pęknięcia na paznokciach, zaburzenia cyklu menstruacyjnego, trudności w gojeniu się ran, przewlekłe zmęczenie, depresję lub zaburzenia erekcji, prawdopodobnie organizmowi brakuje cynku. Brak pierwiastka jest szczególnie niebezpieczny dla kobiet w ciąży, gdyż
przyczynia się do zwiększenia ryzyka stanu przedrzucawkowego, poronienia, niskiej masy urodzeniowej u dziecka oraz osłabienia u niego sił motorycznych. Groźne jest także przedawkowanie cynku, gdyż upośledza działanie układu odpornościowego, zmniejsza stężenie dobrego cholesterolu. Objawia się to zwiększeniem zachorowalności na infekcje, anemią i zaburzeniami pracy serca. Zdarza się jednak tylko w przypadku suplementacji, a nie spożywania produktów żywnościowych.
Cynk jest cennym makroelementem odpowiadającym za prawidłowe działanie naszego organizmu. Należy zadbać o spożywanie zawierających go produktów, gdyż jego brak może być groźny dla naszego zdrowia.