Jakie pieczywo jest najzdrowsze?

Wybór najzdrowszego pieczywa może być dużym wyzwaniem, ponieważ piekarnie oferują bogaty asortyment chlebów, bułek i rogali wypiekanych na zróżnicowanych typach mąki. Która z nich zawiera najwięcej składników odżywczych? Zobacz, jak wybrać pieczywo, które będzie nie tylko smaczne, ale i zdrowe.

Jasne czy ciemne?

Zdecydowana większość wypieków powstaje przy użyciu mąki pszennej. To właśnie ona jest też głównym składnikiem popularnego białego pieczywa. Warto sobie jednak zdawać sprawę z tego, że o wiele zdrowszy jest ciemny chleb żytni, który zawiera m.in. witaminy z grupy B i E, żelazo, cynk, magnez, potas, fosfor, wapń oraz dużą ilość błonnika. Jasne pieczywo jest ubogie w składniki odżywcze, ponieważ po zakończeniu procesu oczyszczania mąki pozostają w nim przede wszystkim węglowodany, które z kolei zwiększają apetyt i sprzyjają tyciu. Jeżeli więc zależy Ci na wyborze najzdrowszego chleba, unikaj pieczywa pszennego. Sięgaj natomiast po chleb żytni, graham lub razowy z dużą ilością naturalnych dodatków tj. nasiona słonecznika i dyni, zioła, ziarna siemienia lnianego, sezam czy orzechy. Jego regularne spożywanie nie tylko wzbogaci Twój organizm o witaminy i substancje odżywcze, ale również usprawni trawienie oraz pracę jelit. Pomoże Ci też na dłużej utrzymać uczucie sytości i stracić zbędne kilogramy.

W tym dziale  Kwasy Omega 3 – jakie wybrać?

Po czym poznać zdrowe pieczywo?

Nie ulegaj pokusie, by kupić chleb, sugerując się wyłącznie jego kolorem. Wielu producentów dodaje bowiem do wypieków karmel, który barwi je na brąz, imitując użycie zdrowej mąki. Zanim dokonasz zakupu, przeanalizuj więc dokładnie skład i upewnij się, że nie ma w nim barwników, spulchniaczy oraz konserwantów. Zasada jest prosta – im krótsza lista składników, tym produkt jest zdrowszy. Najlepiej, jeśli obejmuje ona tylko cztery pozycje: zakwas, mąkę, sól oraz wodę. Jeżeli nie masz czasu na analizowanie składu, unieś w dłoni bochenek chleba i oceń, czy jego waga jest adekwatna do zawartości. Twoją czujność powinna wzbudzić zbytnia lekkość pieczywa, szczególnie tego, które wypieczono na bazie ciężkiej mąki razowej lub żytniej. Może ona świadczyć o tym, że do wypieku chleba użyto spulchniaczy. Wybór zdrowego pieczywa z pewnością korzystnie wpłynie na Twoje zdrowie i samopoczucie, dlatego jak najszybciej zastąp pszenny chleb razowym, żytnim lub grahamem. Rozważ też całkowite wykluczenie z diety chleba tostowego, w którym występuje najwięcej spulchniaczy, konserwantów i chemicznych dodatków. Dzięki temu wraz ze zjedzeniem kanapki dostarczysz organizmowi kolejną porcję błonnika i witamin, zamiast szkodliwych substancji, których spożywanie może prowadzić do otyłości.