Pomidory malinowe – dlaczego są tak chętnie wybierane?

Świeże i smaczne warzywa z polskich upraw zwykle nie czekają długo na sklepowych półkach. Większość konsumentów z utęsknieniem wypatruje ich przecież przez cały rok. Jednym z ulubionych warzyw Polaków są pomidory, a jednym z ich najczęściej wybieranych gatunków – pomidory malinowe. Co decyduje o ich rosnącej popularności?

Malinowy, czyli jaki?

Pomidor malinowy zwraca na siebie uwagę już na pierwszy rzut oka. Jego owoce mają sporą wielkość, a i piękny, malinowy kolor jest uważany za jeden ze znaków rozpoznawczych tego warzywa. Na uwagę zasługuje tu także żebrowana powierzchnia oraz soczysty, bardzo smaczny miąższ o lekko słodkawym posmaku. Co ciekawe, w ramach tego gatunku również mamy do czynienia z odmianami. W ich kontekście mówi się choćby o malinowym retro i malinowym olbrzymie. Uprawa każdej z nich charakteryzuje się innym czasem dojrzewania i inną wielkością owoców, ich właściwości pozostają jednak niezmienne.

Pomidor malinowy i jego właściwości

Po pomidory malinowe sięgamy przede wszystkim dlatego, że są smaczne. Nie ulega jednak wątpliwości, że ich jedzenie jest korzystne również dla zdrowia. Delikatne i soczyste są w stanie podnieść odporność układu immunologicznego, wpływają korzystnie na proces gojenia się ran, a ponieważ w ich składzie można znaleźć likopen, regularne konsumowanie pomidorów może spowalniać widoczne efekty starzenia się organizmu. Systematyczne jedzenie pomidorów stymuluje układ nerwowy i krwionośny, często zwraca się też uwagę na to, że pomidory wspierają pracę serca.
Pomidor malinowy to wyjątkowe wsparcie także wówczas, gdy przedmiotem troski pacjenta jest sprawność jego układu kostnego. Warto też pamiętać, że ma on delikatne działanie moczopędne, może okazać się więc dobrym rozwiązaniem w przypadku tych osób, których nerki nie pracują tak, jak powinny, a tym samym spowolnieniu ulega proces oczyszczania organizmu z toksyn. Można go też stosować jako jeden z tych elementów codziennej diety, który reguluje poziom glukozy. Nie jest też kaloryczne, co jest dobrą wiadomością dla wszystkich tych osób, które wykorzystują sezon letni do tego, aby pozbyć się nadmiaru kilogramów.

W tym dziale  5 dań, do których możesz dodać boczek wędzony

Pomidor malinowy – źródło witamin

Osoby sięgające po pomidory malinowe https://e-spar.com.pl/towar/pomidor-malinowy-polska/220049 nie są zaskoczone tym, że w warzywach tych kryje się spora dawka podnoszącej odporność organizmu witaminy C. Nie tylko ona powinna jednak zwracać na siebie uwagę. Sięgając po tę odmianę pomidorów można zapewnić organizmowi dostęp do kwasu foliowego, witaminy A oraz witamin z grupy B. Warzywo jest także wartościowym źródłem błonnika pokarmowego, który odpowiada nie tylko za lepsze trawienie, ale i za poczucie nasycenia posiłkiem. Pomidory jako drugie śniadanie są więc idealnym rozwiązaniem dla wszystkich tych osób, którym trudno oprzeć się pokusie podjadania między posiłkami.

Jak podawać pomidory malinowe?

Popularność pomidorów malinowych wynika też, przynajmniej częściowo, z łatwości ich serwowania. Sprawdzają się znakomicie jako dodatek do surówek i sałatek, element kanapek, a także jako przekąska jedzone samodzielnie – jedynie w towarzystwie odrobiny przypraw.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *