W okresie jesienno-zimowym nasz nastrój zdecydowanie się pogarsza. Za oknem buro, ponuro i zimno. Nie mamy ochoty iść do pracy lub szkoły. Nic nie sprawia nam radości, myślimy pesymistycznie. Wpływa na to nie tylko brak słońca, ale także niewłaściwa dieta.
Wpływ diety na nastrój
Za pamięć, koncentrację, stany emocjonalne odpowiada mózg, dlatego trzeba dostarczać mu wszystkich niezbędnych składników. Za dobry nastrój odpowiada serotonina nazywana hormonem szczęścia. Jej niski poziom powoduje problemy ze snem, zmęczenie, stany depresyjne, lękowe. Do jej produkcji potrzebny jest tryptofan, aminokwas występujący w niektórych produktach.
Dieta powinna dostarczać organizmowi także wszystkie niezbędne mikro i makroelementy, z tego względu musi być zróżnicowana oraz bogata w owoce i warzywa. Należy unikać w diecie produktów wysoko przetworzonych zastępując je produktami naturalnymi z pierwszego przemiału, cukry proste należy zastąpić cukrami złożonymi.
Produkty na poprawę nastroju
Dieta, która poprawia nastrój powinna dostarczać organizmowi nie tylko tryptofan, ale także nienasycone kwasy omega-3 i omega-6, magnez, selen, potas, witaminy, zwłaszcza z grupy B. Wszystkie te składniki zmniejszają poziom stresu, pozytywnie wpływają na układ nerwowy i wreszcie poprawiają nastrój. W jakich produktach znajdziemy te składniki?
1. Ryby – bogate są w nienasycone kwasy tłuszczowe, które mają wpływ na funkcjonowanie mózgu, redukują poziom stresu. Osoby jedzące dużo ryb rzadziej cierpią na depresję.
2. Orzechy – bogate są w selen, którego niedobór powoduje bezsenność, rozdrażnienie, większą podatność na stres i depresję. Kilka orzechów zjedzonych zamiast batonika szybko poprawi humor.
3. Czekolada – ale tylko gorzka zawierająca minimum 70% kakao bogata jest w magnez, cukry złożone. Wpływa na koncentrację, pamięć i poprawę nastroju, zwalcza wolne rodniki.
4. Banany – bogate źródło potasu i tryptofanu, witamin z grupy B. Dostarczają dużo energii i szybko poprawiają humor.
5. Pestki dyni – bogate są w fosfor, magnez, potas i cynk. Niedobór tych minerałów powoduje bezsenność, rozdrażnienie, bóle głowy, podatność na stres. Zielone pestki dyni to doskonała przekąska zamiast słodkiego batonika.
6. Jajka – zawierają potas, fosfor, wapń, żelazo oraz cynk. Dodatkowo są źródłem witaminy A, D, E, K. Doskonale poprawiają nastrój, dlatego są głównym składnikiem codziennych śniadań.
7. Zielone warzywa liściaste – są źródłem kwasu foliowego, magnezu oraz witamin z grupy B. Te składniki niezbędne są dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, zmniejszają stres, rozdrażnienie, poprawiają humor. Kwas foliowy zwiększa produkcję serotoniny.
8. Awokado – zawiera tryptofan konieczny do produkcji hormonu szczęścia. Dodatkowo zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe oraz witaminę E. Spowalnia proces starzenia, dodaje sił witalnych.
W diecie nie powinno zabraknąć także ciemnego pieczywa, makaronów, ryżu oraz kiszonek. Zawierają cenne składniki dodające energii oraz regulujące florę bakteryjną.
Na poprawę humoru i nabrania energii z rana nie ma nic lepszego niż filiżanka aromatycznej kawy wypitej przy dobrej muzyce.