Sok z wyciskarki czy sokowirówki – który jest zdrowszy?

Soki owocowe

Nie od dziś wiadomo, że świeży sok zrobiony samemu będzie zdecydowanie lepszy niż sok z kartonu. Taki świeży napój możemy otrzymać za pomocą sokowirówki oraz wyciskarki do soków lecz wbrew pozorom, oba te urządzenia znacznie różnią się od siebie i decydując się na zakup powinnyśmy wziąć pod uwagę różne kryteria.

Jakie są podstawowe cechy wyciskarki?

Podstawową różnicą wyciskarek do soków w porównaniu z sokowirówkami jest fakt, że pracują one znacznie wolniej i dokładniej, a sok z nich powstający zawiera cząsteczki owoców i warzyw, z których został wyciśnięty. Surowiec jest miażdżony w wyciskarce przez obracający się wałek ślimakowy, co pozwala na uzyskanie soku z całego owocu. Wyciskarki bez problemu poradzą sobie także z wyciskaniem soku z warzyw liściastych oraz ziół. Na rynku wyciskarek wyróżnia się dwa rodzaje: jedno i dwuślimakowe. Te drugie uznaje się za najbardziej efektywne, ponieważ wyciśnięty sok zachowuje wszystkie wartości odżywcze owoców i warzyw, z których został wyciśnięty. Wyciskarki jednoślimakowe mogą  być wyposażone w ostrza. Pracują one co prawda znacznie szybciej, lecz sok uzyskany za ich pomocą nie jest sokiem pełnowartościowym, ponieważ jest on pozbawiony części wartości odżywczych.

W tym dziale  Czym zajmuje się rehabilitacja sportowa?

Czym charakteryzuje się sokowirówka?

Sokowirówki są dużo bardziej popularne niż wyciskarki, ze względu na cenę oraz prostotę obsługi. Sok w takim urządzeniu powstaje dzięki situ z ostrzami, które rozdrabnia owoce i warzywa. Napój uzyskany za pomocą sokowirówki jest bardzo klarowny, jednak nie zachowuje wszystkich wartości odżywczych owoców i warzyw z których powstały. Sok z sokowirówki szybko się napowietrza, dlatego też powinno się go spożywać zaraz po przyrządzeniu. Nie jest możliwe jest przechowywanie go w lodówce. Urządzenia tego typu umożliwiają szybkie wyciśnięcie soku z większości owoców i warzyw, jednakże nie nadają się one do warzyw liściastych oraz małych owoców takich jak maliny lub jagody.

Jakie urządzenie wybrać do przygotowywania soków?

Przede wszystkim, kupując urządzenie do wyciskania soku z owoców i warzyw powinniśmy się kierować własnymi, indywidualnymi preferencjami. Należy określić na soku z jakich owoców lub warzyw nam zależy, jaki rodzaj soku preferujemy oraz jak często zamierzamy korzystać z tego typu urządzenia.

Dieta owocowa21

Warto ponadto zwrócić uwagę na rozmiar oraz moc silnika, jak i materiał z jakiego jest wykonane urządzenie. Istotne jest również dołączone do urządzenia sito, ponieważ jego rozmiar oraz sposób wykonania w dużej mierze decyduje o jakości uzyskanego soku. Jeśli zależy nam na wyciśnięciu z surowca całej zawartości i cieszyć się wysokiej jakości sokiem, to należy zdecydować się na wysokiej klasy wyciskarkę. Natomiast jeżeli naszym głównym celem jest otrzymanie smaczniejszego i zdrowszego, niż soki kartonowe napoju, jednak o nieco obniżonej wartości odżywczej, wówczas lepiej zdecydować się na sokowirówkę, również ze względu na niską cenę oraz łatwiejszą obsługę urządzenia.

W tym dziale  Skuteczne sposoby na pozbycie się kataru