Sok z wyciskarki czy sokowirówki – który jest zdrowszy?

Soki owocowe

Nie od dziś wiadomo, że świeży sok zrobiony samemu będzie zdecydowanie lepszy niż sok z kartonu. Taki świeży napój możemy otrzymać za pomocą sokowirówki oraz wyciskarki do soków lecz wbrew pozorom, oba te urządzenia znacznie różnią się od siebie i decydując się na zakup powinnyśmy wziąć pod uwagę różne kryteria.

Jakie są podstawowe cechy wyciskarki?

Podstawową różnicą wyciskarek do soków w porównaniu z sokowirówkami jest fakt, że pracują one znacznie wolniej i dokładniej, a sok z nich powstający zawiera cząsteczki owoców i warzyw, z których został wyciśnięty. Surowiec jest miażdżony w wyciskarce przez obracający się wałek ślimakowy, co pozwala na uzyskanie soku z całego owocu. Wyciskarki bez problemu poradzą sobie także z wyciskaniem soku z warzyw liściastych oraz ziół. Na rynku wyciskarek wyróżnia się dwa rodzaje: jedno i dwuślimakowe. Te drugie uznaje się za najbardziej efektywne, ponieważ wyciśnięty sok zachowuje wszystkie wartości odżywcze owoców i warzyw, z których został wyciśnięty. Wyciskarki jednoślimakowe mogą  być wyposażone w ostrza. Pracują one co prawda znacznie szybciej, lecz sok uzyskany za ich pomocą nie jest sokiem pełnowartościowym, ponieważ jest on pozbawiony części wartości odżywczych.

Czym charakteryzuje się sokowirówka?

Sokowirówki są dużo bardziej popularne niż wyciskarki, ze względu na cenę oraz prostotę obsługi. Sok w takim urządzeniu powstaje dzięki situ z ostrzami, które rozdrabnia owoce i warzywa. Napój uzyskany za pomocą sokowirówki jest bardzo klarowny, jednak nie zachowuje wszystkich wartości odżywczych owoców i warzyw z których powstały. Sok z sokowirówki szybko się napowietrza, dlatego też powinno się go spożywać zaraz po przyrządzeniu. Nie jest możliwe jest przechowywanie go w lodówce. Urządzenia tego typu umożliwiają szybkie wyciśnięcie soku z większości owoców i warzyw, jednakże nie nadają się one do warzyw liściastych oraz małych owoców takich jak maliny lub jagody.

W tym dziale  Dieta korzystna dla oczu – co jeść

Jakie urządzenie wybrać do przygotowywania soków?

Przede wszystkim, kupując urządzenie do wyciskania soku z owoców i warzyw powinniśmy się kierować własnymi, indywidualnymi preferencjami. Należy określić na soku z jakich owoców lub warzyw nam zależy, jaki rodzaj soku preferujemy oraz jak często zamierzamy korzystać z tego typu urządzenia.

Dieta owocowa21

Warto ponadto zwrócić uwagę na rozmiar oraz moc silnika, jak i materiał z jakiego jest wykonane urządzenie. Istotne jest również dołączone do urządzenia sito, ponieważ jego rozmiar oraz sposób wykonania w dużej mierze decyduje o jakości uzyskanego soku. Jeśli zależy nam na wyciśnięciu z surowca całej zawartości i cieszyć się wysokiej jakości sokiem, to należy zdecydować się na wysokiej klasy wyciskarkę. Natomiast jeżeli naszym głównym celem jest otrzymanie smaczniejszego i zdrowszego, niż soki kartonowe napoju, jednak o nieco obniżonej wartości odżywczej, wówczas lepiej zdecydować się na sokowirówkę, również ze względu na niską cenę oraz łatwiejszą obsługę urządzenia.