Jak wybrać dobrą herbatę?

Zakup herbaty wcale nie jest tak łatwy, jak może się wydawać. Wprawdzie wystarczy iść do sklepu i wziąć z półki kartonik z aromatyczną zawartością, ale czy to będzie dobry wybór. Która herbata jest najlepsza? Sięgać po napój czarny, zielony, czerwony czy biały? A może warto pić coraz popularniejszą yerba mate? Jak parzyć napój, by był smaczny i aromatyczny?

Pyszna czarna herbata

Herbata towarzyszy nam każdego dnia i nawet jeśli wolimy kawę, czasami sięgamy po filiżankę aromatycznego napoju. Herbata ma nieoceniony wpływ na nasz umysł, ciało, zdrowie i samopoczucie. Najpopularniejsza jest herbata czarna, która powstaje w wyniku fermentacji, a następnie suszenia liści herbacianych. Zawiera dużo garbników (taninę) oraz kofeinę (teinę). Trzeba ją parzyć krótko, by miała właściwości pobudzające i bakteriobójcze. Najlepiej kupować herbatę liściastą, którą wsypujemy do sitka w dzbanku lub takiego, które kładzie się na kubku. Zalewamy liście wrzątkiem, a te zaparzają się. Po kilku minutach zdejmujemy sitko i otrzymujemy pyszny napar.

Przygotowywana w taki sposób herbata poprawia koncentrację i samopoczucie, działa ochronnie na naczynia krwionośne oraz dzięki zawartości fluoru wzmacnia zęby.

Jaka herbata jest najzdrowsza? Różne rodzaje napoju

Szczególnie poleca się zieloną herbatę, która powstaje w wyniku suszenia liści herbacianych bezpośrednio po zerwaniu, dzięki czemu zachowuje najwięcej cennych składników. Zielony napój jest bardzo zdrowy, gdyż zawiera związki garbnikowe, alkaloidy (teofilinę, teobrominę), witaminy z grupy B, związki mineralne, barwniki i olejki eteryczne. Herbata ma właściwości przeciwbakteryjne, działa ochronie na układ krążenia, obniża poziom cholesterolu, a ponadto stymuluje trawienie. Zdrowa jest także herbata czerwona, która pomaga walczyć z nadwagą, obniża poziom cholesterolu we krwi, reguluje przemianę materii i pracę przewodu pokarmowego, wzmacnia wątrobę oraz oczyszcza organizm. Biała herbata ma dużo polifenoli, chroni organizm przed atakiem wolnych rodników i pomaga opóźnić procesy starzenia. Ponadto ma silne właściwości antyoksydacyjne i przeciwrakowe. Bardzo zdrowe są także herbaty ziołowe produkowane z różnych rodzajów ziół. Smaczne i odżywcze są herbaty owocowe, które robi się z suszu owocowego, czasami z dodatkiem płatków kwiatów.

W tym dziale  5 powodów dla których warto jeść jajka

Herbata biała i zielona – która jest lepsza?

Najzdrowszymi herbatami są biała i zielona, które są bogate w antyoksydanty. Zielona opóźnia procesy starzenia, działa ochronnie na serce i układ krążenia, ma właściwości przeciwbakteryjne i przeciwzapalne oraz wspomagające proces odchudzania. Pamiętajmy, że czarna herbata zawiera teinę, a jej nadmiar w organizmie może powodować uczucie niepokoju, rozdrażnienia, nerwowości oraz hamuje wchłanianie żelaza.

Herbata jest zdrowa, więc nie rezygnujmy z picia tego aromatycznego napoju. Wybieramy najlepsze gatunki, by cieszyć się ich zbawiennym wpływem na nasze zdrowie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *